Gotovo 9 od 10 vađenja zuba u bolnici među djecom u dobi od 0 do 5 godina je zbog propadanja zuba koje je moguće spriječiti, pokazali su danas objavljeni podaci koje je objavilo Englesko javno zdravstvo (PHE).

Iako se oralno zdravlje djece poboljšava, ostaju značajne nejednakosti, a vađenje zuba i dalje je najčešći bolnički postupak u dobi od 6 do 10 godina.

Propadanje zuba može uzrokovati probleme s prehranom i spavanjem, a rezultira time da se kroz godinu tijekom školovanja propusti najmanje 60.000 dana samo za vađenje zubi u bolnici. Propadanje zuba moglo bi se spriječiti smanjivanjem šećera i provedbom dobre oralne higijene.

Iako se unos šećera u djece posljednjih godina lagano smanjio, ona i dalje potroše oko 8 kockica šećera više od preporučene dnevne doze - često jedu 11 g šećera samo za doručkom. Potrošnja prevelike količine šećera može dovesti do povećanog rizika od pretilosti i bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Change4Life potiče roditelje da "naprave zamjenu prilikom sljedećeg kupovine" i prebace se na niže alternative šećera kako bi se smanjio unos šećera za djecu od nekih svakodnevnih proizvoda za doručak, poput slatkih pića, jogurta i žitarica...opširnije

 https://www.gov.uk/government/news/almost-9-out-of-10-child-hospital-tooth-extractions-due-to-decay

Hrvatski

Rubrika "Novosti"

Uredništvo hkdm.hr

Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

Izvor: Službena mrežna stranica Vlade Ujedinjenog Kraljevstva,  6. 3. 2019.